Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 18 proc
1 litr -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżki -
galaretka
5 różnych -
cukier puder
1 szkl -
ananas w puszce
1 szt
Przepis i sposób przygotowania śmietankowiec z galaretkami
Galaretki rozpuścić we wrzątku, każdą w innym naczyniu.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.
Śmietanę podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1/3 rozpuszczonej żelatyny i zmiksować. Wylać na mniejszą tortownicę. Ananasa pokroić w kostkę, położyć część na śmietanę i wstawić do lodówki do stężenia, wylać jedną galaretkę i znów wstawić do lodówki do stężenia.
Drugą część śmietany zmiksować z rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyć resztę ananasów i zalać inną galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na koniec zalać galaretką, wstawić do zastygnięcia a resztki innych mocno stężałych galaretek wyłożyć na wierzch.
Komentarze (5)