śmietankowiec z galaretkami

śmietankowiec z galaretkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18 proc

    1 litr
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • galaretka

    5 różnych
  • cukier puder

    1 szkl
  • ananas w puszce

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania śmietankowiec z galaretkami

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, każdą w innym naczyniu.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.
Śmietanę podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1/3 rozpuszczonej żelatyny i zmiksować. Wylać na mniejszą tortownicę. Ananasa pokroić w kostkę, położyć część na śmietanę i wstawić do lodówki do stężenia, wylać jedną galaretkę i znów wstawić do lodówki do stężenia.
Drugą część śmietany zmiksować z rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyć resztę ananasów i zalać inną galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na koniec zalać galaretką, wstawić do zastygnięcia a resztki innych mocno stężałych galaretek wyłożyć na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

magdziorka6 08.01.2015 18:12
słodka pychotka
bietka 07.01.2015 16:29
to coś dla mnie :)
Wafelek2601 07.01.2015 14:11
Pyszne ciasto
Zdzisław 07.01.2015 13:45
takie słodkości bardzo lubię
Megg 07.01.2015 12:17
fajnie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat