Przepis i sposób przygotowania na: Smażony makaron z kurczakiem, warzywami i grzybami mun
Kroki postępowania
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut. Następnie oczyścić, pokroić w paski i ugotować (około 15-20 minut). Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Skropić sosem sojowym, oprószyć przyprawą do dań chińskich i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na odrobinie oleju.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewki i seler obrać, pokroić w cienkie słupki, por i papryczkę chili w talarki. Posypać kolendrą i natką pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody oraz odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
Dodać pokrojone w paski obie papryki. Dusić około 15-20 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić imbirem, solą, pieprzem.
Dodać ugotowane grzyby i usmażone mięso. Wymieszać. Na koniec dodać makaron. Smażyć 5 minut. Podawać na gorąco.