Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
250 gramów -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
filet z kurczaka
0,5 kilograma -
grzyby mun
25 gramów -
marchew
2 sztuki -
seler
1 sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
papryczka chili
1 sztuka -
natka kolendry
0,5 sztuki -
Imbir mielony Prymat
do smaku -
sos sojowy
2 łyżki -
olej
do smażenia -
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Smażony makaron z kurczakiem, warzywami i grzybami mun
Kroki postępowania

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut. Następnie oczyścić, pokroić w paski i ugotować (około 15-20 minut). Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Skropić sosem sojowym, oprószyć przyprawą do dań chińskich i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na odrobinie oleju.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewki i seler obrać, pokroić w cienkie słupki, por i papryczkę chili w talarki. Posypać kolendrą i natką pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody oraz odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem około 5 minut.

Dodać pokrojone w paski obie papryki. Dusić około 15-20 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić imbirem, solą, pieprzem.

Dodać ugotowane grzyby i usmażone mięso. Wymieszać. Na koniec dodać makaron. Smażyć 5 minut. Podawać na gorąco.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)