Smażone śledzie w occie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    1 kg
  • ziele angielskie

    10 szt
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • ocet

    1-1,5 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • cukier

    2-3 łyżki
  • sól

  • mąka pszenna

    do panierowania
  • jajko

    2-3 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • panier do ryb

  • tłuszcz do smażenia

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie dokładnie czyścimy i płuczemy, odsączamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej pół na pół z panierem do ryb, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach, a następnie układamy w słoikach. Na śledzie kładziemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę oraz marchew w talarkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i odrobiną soli, wlewamy ocet i dodajemy przyprawy, chwilę razem gotujemy. Zalewę lekko przestudzamy i wlewamy do słoików. Zamarynowane śledzie odkładamy do lodówki, jemy po upływie co najmniej 3-4 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.01.2012 12:32
Robi? je te?, bo lubi? je??.
monika141 03.12.2011 09:49
fajny przepis na pewno wypróbuje
pacpaw 21.11.2011 21:30
jak będę spuszczał wodę w stawie to na pewno cześć rybek pójdzie do słoika w occie
ben-ka 21.11.2011 09:30
Śledzi tak nie robię ale małe rybki:) są pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat