Smażone sielawy z warzywami i winem Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sielawa

    3 sztuki
  • cukinia

    80 g
  • bakłażan

    80 g
  • papryka czerwona

    50 g
  • cebula

    100 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniaki

    100 g
  • koper ogrodowy

    wg. uznania
  • pietruszka nać

    wg. uznania
  • tymianek

    wg. uznania
  • pomidory koktajlowe

    80 g
  • masło klarowane

    wg. uznania
  • cytryna

    wg. uznania
  • sól

    wg. uznania
  • pieprz czarny

    wg. uznania
  • wino białe wytrawne

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym klarowanym maśle zrumień pokrojoną w grubą kostkę cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana.
2. Dodaj obtoczone w mące sielawy i posiekany czosnek.
3. Smaż ryby mniej więcej 5 minut z każdej strony, a następnie dolej białe wino, dołóż ugotowane młode ziemniaki i posiekane świeże zioła.
4. Po kolejnych 5 minutach dodaj przekrojone na pół pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 09.06.2017 17:52
smacznie przyrzadzona ryba
Rycerz 31.12.2013 15:27
Przepyszne ryby.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat