Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sielawa
3 sztuki -
cukinia
80 g -
bakłażan
80 g -
papryka czerwona
50 g -
cebula
100 g -
czosnek
2 ząbki -
ziemniaki
100 g -
koper ogrodowy
wg. uznania -
pietruszka nać
wg. uznania -
tymianek
wg. uznania -
pomidory koktajlowe
80 g -
masło klarowane
wg. uznania -
cytryna
wg. uznania -
sól
wg. uznania -
pieprz czarny
wg. uznania -
wino białe wytrawne
50 ml
Przepis i sposób przygotowania Smażone sielawy z warzywami i winem Marcina Budynka
1. Na rozgrzanym klarowanym maśle zrumień pokrojoną w grubą kostkę cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana.
2. Dodaj obtoczone w mące sielawy i posiekany czosnek.
3. Smaż ryby mniej więcej 5 minut z każdej strony, a następnie dolej białe wino, dołóż ugotowane młode ziemniaki i posiekane świeże zioła.
4. Po kolejnych 5 minutach dodaj przekrojone na pół pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Komentarze (2)