Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pieczarki z pomidorkami na kaszy gryczanej, DS XVIII odc. 23
Smażone pieczarki z sosem ostrygowym to danie inspirowane kuchnią azjatycką, ale podawane jest z doskonale znaną w polskiej kuchni kaszą gryczaną. W przygotowaniu tego dania pomocny może okazać się wok, czyli patelnia z głębokim dnem, w której dużo łatwiej będzie wymieszać dużą ilość składników lub tych o sporej objętości (którą tracą w wyniku obróbki cieplnej). Smażone warzywa z kaszą gryczaną spokojnie wystarczą na obiad dla dwóch osób, a może nawet troszkę więcej. Wtedy absolutnie nie wyrzucajcie go, tylko zapakujcie na lunch do pracy i bądźcie Zero Waste!
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej i zalewamy 2 szklankami wody i solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wsiąknie całą wodę.
Szalotkę i kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki. Rozgrzewamy wok i dodajemy olej. Następnie wrzucamy pokrojoną szalotkę i przyprawiamy czosnkiem suszonym Prymat. Dodajemy pieczarki w całości i podsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Całość mieszamy, dodajemy kukurydzę i przyprawiamy papryką słodką Prymat. Następnie dodajemy kapustę pekińską i pomidorki cherry. Doprawiamy pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz solą do smaku. Dodajemy sos ostrygowy.
Danie podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Dekorujemy orzechami, szczypiorkiem i sokiem z limonki do smaku.