Smardze faszerowane 2

Smardze faszerowane 2

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smardze stożkowate duże

    20 sztuk
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżeczki
  • mleko

    2 łyżeczki
  • czerwona czubrica

    1/3 łyżeczki
  • szuszone mielona pomidory

    1 i 1/3 łyżeczki
  • masło

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku:
  • natka pietruszki

    1/2 łyżeczki
  • filet z indyka

    kilka/kilkanaście mielone mięso
  • kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smardze faszerowane 2 foto
Przypominam, że smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną i nie wolno ich zbierać - można się na nie wybrać np. na Słowację.

Smardze dokładnie oczyściłam, wypłukałam, sprawdziłam czy w środku nie ma mieszkańców - ślimaczków albo mrówek, które bardzo lubią się w nich chować. Owocniki przycięłam tuż pod pofałdowaną, brązową główką - dolną część zużyję do innego dania. Grzyby wrzuciłam do wrzątku, dosłownie na 2 minuty, wyjęłam i osączyłam.
Krok 2 - Smardze faszerowane 2 foto
Mięso zmieszałam z bułką( 1 łyżeczka bułki tartej do farszu + 2 do panierki), mlekiem i przyprawami (1/3 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów do farszu + 1 łyżeczka do sosu), wymieszałam dokładnie - przyznam, że farszu robię więcej i to co pozostanie po prostu formuję w klopsiki i smażę oddzielnie bo nie da się utrafić z kilkoma łyżeczkami . . .
Krok 3 - Smardze faszerowane 2 foto
Ostudzone grzyby nadziewam mięsem- nie jest to łatwe bo otwory są zwykle średnicy palca wskazującego. Wykorzystuję do tego malusieńką łyżeczkę, można spróbować przez tylkę cukierniczą. Faszerujemy ostrożnie żeby grzyby nie popękały. Gdy wszystkie były gotowe roztopiłam masło na patelni i ustawiłam na niej grzyby uprzednio "maczając" każdy w bułce tartej od strony otworu na farsz.
Krok 4 - Smardze faszerowane 2 foto
Chwilę smażyłam, do zrumienienia, po czym wlałam na patelnię ok. 80 ml wody i dusiłam pod przykryciem jakieś 5 minut. Przez ten czas część wody odparowała więc wlałam śmietankę i dosypałam pomidory oraz trochę soli, dusiłam jeszcze ok. 3 minut aż sos zgęstniał.
Krok 5 - Smardze faszerowane 2 foto
Podałam po prostu z pieczywem - było pysznie i niestety trochę mało . . .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 29.09.2017 12:02
Ciekawa jestem jak możesz pissać tak chamskie komentarze nie mając dodanego ani jednego swojego przepisu?! Przez kolejne 4 lata od wystawienia komentarza. Gdybyś była osobą obytą choć odrobinkę, wiedziałabyś, że smardze to pyszne grzyby i ośmieszasz się takim komentarzem. Nie Tobie osądzać przydatność przepisu, bo sama tu jesteś ani też żadnym jedynym autorytetem. bez dorobku.Uprzedzając pytanie, śmiem powiedzieć, że jesteś nie kucharką ( gdybyś umiała chociaż ugotować wodę na herbatę, może dodałabyś przepis) a trollicą, która tępi lepszych od siebie. Spodziewam się wizyty odwetowej, ale mi to nie przeszkadza.Dawno mnie tu nie byo, ale widzę, że atmosfera jest taka sama. Nic nie umiejące ekspertki i ich chamskie komentarze.powodowane zawiścią.
SmacznaPyza 01.01.2014 19:26
śmiem i póki co zdania nie zmienię - pamiętaj, że nawet jeśli się nie logujesz to nie jesteś anonimowa w sieci. Są sposoby na sprawdzenie IP komputera z którego ktoś pisze
Smaczna_B 01.01.2014 15:48
a o co ci chodzi? jak śmiesz mnie o takie rzeczy posądzać? już sobie za dużo pozwalasz.czy tylko ja ciebie nie lubię?
SmacznaPyza 31.12.2013 17:56
Smaczna_B, już nie masz odwagi pisać swoich chamskich komentarzy z podpisem ?
Smaczna_B 20.11.2013 09:02
a kto by jechał na Słowację po takie głupie grzyby? chyba tylko Pyza!!! przepis nieprzydatny.
Stenka 18.03.2013 07:51
jeszcze nigdy nie jadłam smardzy
SmacznaPyza 05.11.2012 18:56
pacpaw, miejsce ma znaczenie bo w Polsce nie wolno ich zbierać :) a skoro tutaj nie zbieram to nie mam się czego obawiać :)
Anna133 05.11.2012 15:58
Ja to bym tego nie jadła raczej hihih ale ty się znasz na grzybach wiec ...
pacpaw 24.10.2012 18:40
raczej miejsce zebrania nie ma znaczenia. jeśli masz smardze w Polsce i się jakaś straż tym faktem zainteresuje (lub ktoś "miły" doniesie) może bez mandatu się nie obejść.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat