Słoneczna szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt.
  • mąka wrocławska

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    2 kg
  • żelayna

    2 łyżki
  • woda

    3/4 szklanki
  • śmietan fix

    2 szt.
  • mleko do ubicia śmietan fixów

  • biała czekolada

  • galaretka pomarańczowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z białek ubijamy pianę, ubijając dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy na gęstą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i po łyżce oleju, mieszmy. Wylewamy na blachę i pieczemy w ikarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.
Starte na tarce z dużymi okami jabłka dusimy w wodzie ok. 15 min.Wsypujemy galaretki, mieszmy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody by napęczniała. Mieszmy z 1/4 szkl. wrząku, studzimy. Śmietan-fixy ubijamy z mlekiem, następnie miksujemy z tężejącą żelatyną. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową, a na nią ubite śmietan fixy. Dekorujemy startą białą czekoladą. SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 20.04.2011 20:55
ah te szarlotki... :)
ziutula 20.12.2010 13:35
smacznego...
ziutula 20.12.2010 13:35
smacznego...
Goya 09.11.2010 15:32
tak jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat