Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułki z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mleko 175 ml
drożdże 12 g
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
białko do posmarowania
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułki z makiem

Mąkę przesiać do miski. W osobnej miseczce rozrobić mleko, drożdże, jajko i cukier. Dokładnie wymieszać i przelać do mąki. Zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i poczekać do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować małe kule, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 40 min do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować białkiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut (piec z termo obiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.08.2014 17:13
takie domowe są najlepsze
Natalija 08.08.2014 14:38
w sam raz na śniadanie :)
pajbek 08.08.2014 13:00
Pyszne bułeczki :-)
Adamorek 08.08.2014 11:51
najlepsze z domowym powidłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak