Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    1
  • śmietana

    1 łyżka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • białko

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Słodkie bułeczki

Drożdże rozpuścić w mleku i zostawić do wyrośnięcia. Następnie z podanych składników (oprócz maku, który jest do posypania i białka, które jest do smarowania bułeczek) wyrobić ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu formować bułeczki lub precelki, układać na blaszce wysmarowanej masłem, smarować po wierzchu białkiem i posypywać makiem.

Piec na rumiano około 30 minut w średnio gorącym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat