Słodkie babeczki z ciasta filo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    30 dag
  • śmietana kremówka

    1,5 szkl
  • serek mascarpone

    20 dag
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło

    3 łyżki
  • borówka amerykańska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Słodkie babeczki z ciasta filo foto
Arkusze ciasta ułożyć na wilgotną ściereczkę, następnie pokroić w kwadraty o wymiarze 11/11 cm, posmarować rozpuszczonym masłem.
Krok 2 - Słodkie babeczki z ciasta filo foto
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Na desce ułożyć po 3 arkusze ciasta, przesuwając je o kilka stopni.

Następnie włożyć do przygotowanych foremek.
Krok 3 - Słodkie babeczki z ciasta filo foto
Wstawić na 3-4 minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 4 - Słodkie babeczki z ciasta filo foto
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier z wanilią.

Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone.
Krok 5 - Słodkie babeczki z ciasta filo foto
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i do każdej babeczki wcisnąć porcję kremu.

Po wierzchu posypać owocami, podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 27.06.2017 07:39
pyszności :)
Franciszek 27.06.2017 00:23
pyszne do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat