ŚLIWKOWY CZEKODŻEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kg
  • cukier

    0,8 kg
  • kakao

    8 łyżek
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/Śliwki umyć, osuszyć na sicie i usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godzin co jakiś czas mieszając by się nie przypaliły. Gdy powidła zaczynają gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem do wystygnięcia.
katerinaJ
Do zrobienia takiego dżemu sprawdzają się również śliwki mrożone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 24.03.2015 10:23
W zeszłym roku miałam chęć spróbować przygotować taki, ale nie zdążyłam :) może w tym się uda :) podobno jest pyszny :)
marenka 24.03.2015 09:57
Uwielbiam takie powidła...:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat