Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLIWKOWY CZEKODŻEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg
cukier 0,8 kg
kakao 8 łyżek
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Porada

Do zrobienia takiego dżemu sprawdzają się również śliwki mrożone.

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLIWKOWY CZEKODŻEM

1/Śliwki umyć, osuszyć na sicie i usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godzin co jakiś czas mieszając by się nie przypaliły. Gdy powidła zaczynają gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem do wystygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 24.03.2015 10:23
W zeszłym roku miałam chęć spróbować przygotować taki, ale nie zdążyłam :) może w tym się uda :) podobno jest pyszny :)
marenka 24.03.2015 09:57
Uwielbiam takie powidła...:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak