Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki z selerem na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

śliwki węgierki 1 kg/nie zbyt dojrzałych
seler naciowy 2-3 łodygi

Składniki na zalewę

ocet 1 szklanka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
cukier 70 dag
sól 1/2 łyżeczki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki z selerem na zimę

Wykonanie:
Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na połówki, zaś seler pokroić na kawałki. Z podanych składników zagotować zalewę mieszając do rozpuszczenia cukru. Śliwki włożyć do gorącej zalewy i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy, włożyć na przemian z selerem do wyparzonych słoików. Do przestudzonej zalewy wsypać gorczycę i zalać śliwki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak