Śledzie z żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej słonecznikowy

    około1/3- 1/2 szklanki
  • żurawina

  • filety śledziowe

    6-7 płatów
  • cebula czerwona

    1-2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie z żurawiną foto
Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy gotująca wodą. Pozostawiamy ją na około 5 minut
Krok 2 - Śledzie z żurawiną foto
Po tym czasie przecedzamy przez sitko i studzimy.
Krok 3 - Śledzie z żurawiną foto
Z filetów śledziowych usuwany skórkę.
Krok 4 - Śledzie z żurawiną foto
Tak przygotowane kroimy na mniejsze części.
Krok 5 - Śledzie z żurawiną foto
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 6 - Śledzie z żurawiną foto
Tak przygotowane składniki naprzemiennie układamy w przygotowanym słoiku. Co jakiś czas oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Zawartość słoika dokładnie ugniatamy. Całość zalewamy olejem, zakręcamy i pozostawiamy na 1-2 dni.
Krok 7 - Śledzie z żurawiną foto
To pyszna przekąska. Zazwyczaj serwuje ją w sylwestrowy wieczór. Uwielbiam to połączenie ostrego smaku ryby ze słodyczą żurawiny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 25.01.2014 22:29
Smaczne śledzie.
Wacław 09.12.2013 11:45
pyszny przepis na śledzie !
ao_12 15.11.2013 16:19
chętnie wypróbuję, lubię żurawinę, a i śledziem nie pogardzę, ciekawa kompozycja smaków:)
Olga_SK 15.11.2013 13:01
Świetne połączenie smaków! Trafiłaś w mój gust idealnie :)
Magda24 15.11.2013 12:32
z rodzynkami jadłam i smakowały mi, a więc z żurawiną też muszą być pyszne
mufinka79 15.11.2013 11:22
Pyszna śledzie :)
aisoglam 15.11.2013 10:42
Fajny pomysł na śledzia :)
Kolorowa 15.11.2013 10:25
Muszę takie zrobić ;)
wyattearp 15.11.2013 08:57
pysznie wygląda
Mniam 15.11.2013 00:22
Fantastyczny pomysł, bardzo mi się podoba i na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat