Śledzie z cytryną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie w oleju

    8 płatów
  • oliwa

    7 łyżki
  • cebula

    2-3 sztuki
  • cytryny

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • wino białe

    2/5 szklanki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżka
  • zioła suszone

    1/2 łyżki
  • woda

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebyle obieramy ze skórki i kroimy ją, następnie solimy i na patelni podduszamy na 3 łyżkach oliwy. Następnie wlewamy do niej wino białe oraz wodę tak z 2/3 szklanki srednio. DOdajemy pieprz i liście.

2 cytryny myjemy, sparzamy. Kroimy je w plastry, takie grubsze. Dodajemy co cebuli, na samym koncu dodajemy pieprz cytrynowy izioła (mieszankę). Gotujemy 5 minut. Ostatnim elementem jest dodanie miodu, mieszamy. Ostudzamy, dodajemy jeszce z 4 łyżki oliwy.
Układamy na sałacie na przemian średzie w zalewie. Na wierzch wykładmay cytrynę dla ozdoby,

takie sledzie powinny byc w lodówce minimum 5 godzin.


Zdjęcie z chrzin, niestety tylko zostało zrobione zdjecie stołu ,tak dla osób chcących zgłaszac nadużycia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 06.07.2013 14:35
fajowy pomysł
Katarzyna59 14.06.2013 20:11
świetny przepis
TEtalicha 02.03.2013 20:19
ciekawy pomysł dla każdego
angelika4 10.08.2012 20:01
fajne
Elżbieta17 30.07.2012 19:58
smaczne
Renata16 08.06.2012 02:27
supcio:)
motylwe 22.05.2012 19:46
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat