Śledzie z cebulą w oleju z pestek winogron

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyliśmy oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety śledziowe

    1 kilogram
  • cebula

    1 kilogram
  • olej z pestek winogron

    500 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • owoc jałowca

    5 ziaren
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk
  • nasiona gorczycy Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając 2-3 razy wodę, następnie osączyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem.

Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę.

W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.01.2019 19:20
Taki śledzik to ja rozumiem. Uwielbiam :)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:33
Pyszne śledziki i pomysłowo z olejem z pestek winogron.;)
bietka 20.12.2018 21:04
Bardzo smaczne śledziki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat