Śledzie w śmietanie z jabłkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet śledziowy

    1/2 kg
  • jabłka

    3-4 szt
  • śmietana 18 proc

    200 gram
  • jogurt naturalny

    150 gram
  • cebula biała

    2-3 szt
  • sok z cytryny

  • cukier

  • natka pietruszki

  • cebula czerwona

  • ocet

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć, by usunąć nadmiar soli na ok.2 godziny. Wyjmujemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki ok. 2 cm. Cebulą kroimy w drobną kostkę, zalewamy wrzątkiem dodajemy ocet i sól, pozostawiamy do wystygnięcia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Osączoną cebulę wymieszaj z jabłkami dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem, dopraw cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Śledzie, sos z jabłek i śmietany wyłóż na półmisek, wstaw do lodówki do połączenia smaków.
Przed podaniem udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 15.02.2016 21:18
lubię takie śledzie
gibli 13.04.2015 16:16
nie ma to jak dobry śledzik))
gusia1000 13.04.2015 00:12
Lubię to jeść.
romanrafal 29.03.2015 17:44
pyszne śledziki
adelajda 28.03.2015 16:56
Mój mąż takie bardzo lubi:))
Margo1 27.03.2015 07:21
Wyglądają znakomicie :)
Róża1 22.03.2015 18:30
przepadam za takimi :-)
w mojej kuchni 22.03.2015 18:22
takie pyszności chętnie zjem ze smakiem..
misia53 22.03.2015 18:18
pyszne ,apetyczne śledziki
gosia56 22.03.2015 15:43
super śledziki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat