Śledź w płatkach nagietków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    4 szt
  • jabłko winne

    1 szt
  • granat

    1 szt
  • jarmuż

    3 liście
  • koperek zielony

    1/2 pęczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • płatki z nagietka

    4 kwiatki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ogórek

    1/2 szt
  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczyć w wodzie ok. 3 godzin. Wyjąć odczekać, żeby obciekły i pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać i pokroić w drobna kostkę, podobnie ogórka. Z granta zdjąć skórę i wydłubać nasionka. Połączyć śledzie z ogórkiem, granatem, jabłkiem. Kwiatki nagietka opłukać . Dorzucic posiekany koperek i jarmuż oraz świeżo wyrwane z kwiatków płatki nagietka. Delikatnie oprószyć pieprzem. Do oliwy wcisnąc sok z limonki. Zalać śledzia oliwką, delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać najlepiej z białym pieczywem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 21.02.2014 22:37
śledź w kwiatach to coś nowego
Fiffi 22.01.2013 23:33
bardzo ładnie wygląda
Goya 23.10.2011 17:45
super
SmacznaPyza 07.04.2011 12:50
przyznam, że bardzo zaskakujące zestawienie
Justyna70 08.11.2010 07:33
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat