Skrzydełka słodko-ostre

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • skrzydełka kurczaka

    1 kilogram

Marynata

  • ketchup pikantny

    0,5 szklanki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2/3 ząbki
  • miód płynny

    3 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Skrzydełka słodko-ostre foto
Przygotuj wszystkie składniki. Kurczaka umyj, osusz i odkrój lotki.
Krok 2 - Skrzydełka słodko-ostre foto
Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Gorczycę zmiel. Jeżeli akurat nie masz gorczycy albo nie masz jej jak zmielić dodaj musztardę.
Krok 3 - Skrzydełka słodko-ostre foto
Wrzuć wszystkie składniki marynaty do miski i dokładnie wymieszaj.
Krok 4 - Skrzydełka słodko-ostre foto
Skrzydełka kurczaka posmaruj marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
Krok 5 - Skrzydełka słodko-ostre foto
Smaż na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
Skrzydełka nadają się również do grillowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulasucha 21.03.2015 16:11
Miód łagodzi tą ostrość i wcale nie jest piekielne ;) polecam wypróbować ;)
smakoszek 14.03.2015 20:05
z taka ilością chilli na pewno były piekielne:)
irenka 14.03.2015 19:47
pyszniutkie mięsko ,uwielbiam skrzydełka
Babeczka35 14.03.2015 18:44
Smaczne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat