Skręcane drożdżówki z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    2,5 dag
  • kwaśna śmietana

    180 ml
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    duża szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/8 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • cukier puder

    5 dag
  • mąka do podsypania

  • Nadzienie:

  • borówki amerykańskie

    1 szkl.
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • lukier

  • cukier puder

    10 dag
  • mleko

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • woda

    60 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Borówki przebrać, opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę i doprowadzić na sporym ogniu do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Mieszać od czasu do czau, zwłaszcza pod koniec gotowania.
Krok 2 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Zajmie to około 10-15 minut. Zupełnie wystudzić.
Krok 3 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Wymieszać drożdże z wodą w misce i rozpuścić. Dodać śmietanę
Krok 4 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
i olej, wymieszać - nie musi być specjalnie dokładnie.
Krok 5 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Do miski robota wlać mieszankę drożdży, dodać jajko i cukier puder, wymieszać.
Krok 6 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Dodać przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
Krok 7 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatając uformować kulę.
Krok 8 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, delikatnie obtoczyć, aby i ciasto pokryło się olejem, przykryć i odłożyć na 60 minut. Robiąc ciasto ręcznie (system dodawania składników ten sam) - zagniatać je około 10 minut.

W tym czasie blachę wyłożyć folią aluminiową i natłuścić. Folia, aby uchronić nas od szorowania ewentualnie wyciekłego i przypieczonego soku z owoców.
Krok 9 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Ciasto odgazować i wyłożyć na oprószony blat. Przykryć tą samą miską, z której było wyciągnięte i odłożyć jeszcze na 10 minut.
Krok 10 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Na połowie prostokąta wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę borówkową.
Krok 11 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Unieść pustą stronę ciasta i złożyć na pół, przykrywając stronę posmarowaną. Otrzymany prostokąt winien jest mieć format 15x40 cm.
Krok 12 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Pokroić na paski szerokości mniej więcej 2,5 cm. Będzie ich 16 sztuk.
Krok 13 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Wziąć pasek ostrożnie do ręki, skręcić wokół własnej osi 2-3 razy i ułożyć na blasze. Skręcić resztę pasków w ten sam sposób.
Krok 14 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Przykryć i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec bułeczki około 12-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wziąć się za lukier.
Krok 15 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Składniki lukru wrzucić do miski i 1 końcówką miksera do ucierania - z nasadką do lukru - utrzeć całość na gładką masę. Posmarować od razu bułeczki (jeszcze wciąż gorące) lukrem. Zamiast mleka i ekstraktu waniliowego można użyć 4 łyżki soku z cytryny. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub soku - dodając po łyżeczce.
Krok 16 - Skręcane drożdżówki z jagodami foto
Dla siebie smaruję jedną warstwą, resztę podwójną. Odłożyć na chwilę, aby lukier trochę przysechł, choć klejący się do palców nie jest zły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.12.2014 16:11
smakołyki na drugie śniadanie
IZABELA29 13.04.2014 14:00
przepysznie zakręcone
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:46
Skręca mnie z głodu jak patrzę na te skręcane drożdżówki
Malgorzata549 22.11.2013 12:11
pyszne i pięknie zrobione
Klausia 01.11.2013 12:55
jagodzianki moje ulubione :)
Róża1 27.10.2013 13:33
wyglądają super :-)
wyattearp 10.10.2013 16:59
wyglądają przepysznie
aisza1 10.10.2013 13:05
pyszne bułeczki
lara 10.10.2013 11:03
fajne są!!!
Magula 10.10.2013 08:13
wyglądaja cudnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat