Przepis i sposób przygotowania na: Serowiec z katarzynkami
5 jaj
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem krówkowy
1 puszka masy krówkowej 500g
1/2 kostki margaryny
Masa serowa
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru
niecałą kostkę margaryny (pozostaw ok.2-3 cm)
Dodatkowo: 3 paczki katarzynek bez polewy, 3 paczki herbatników, wiórki kokosowe + łyżka masła
1. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, potem żółtka, na koniec stopniowo dodawaj olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito wymieszaj z masą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( i piecz ok. 25-30min w 180C.
2. Masę krówkową utrzyj z margaryną na gładką masę. Posmaruj nim wystudzony biszkopt (zostaw odrobinę masy na posmarowanie wierzchu ciasta).
3. Na masę krówkową ułóż katarzynki.
4.Ser utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru, następnie dodaj miękką margarynę. Powstałą masę rozsmaruj na ciastkach. Górę przykryj warstwą herbatników.
5.Do garnka wsyp wiórki kokosowe ok.5-6 łyżek i dodaj masło, przesmaż parę minut, zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na herbatniki.
6.Ciasto włóż do lodówki, najlepsze do konsumpcji będzie dnia następnego, kiedy pierniki będą już miękkie.
oryginalny przepis przeze mnie zmodyfikowany tutaj > http://www.wielkiezarcie.com/ree56256.html
Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/