Seromak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • cukier

    240 g
  • jaja

    8
  • śmietana kremowa 36%

    200 ml
  • masło

    100 g
  • cukier waniliowy

masa makowa

  • mak

    500 g
  • orzechy nerkowca

    50 g
  • migdały

    50 g
  • amaretto

    50 ml
  • cukier

    250 g
  • jajko

    2
  • mleko

    300 ml

ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    220 g
  • jajko

    3
  • cukier

    100 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa makowa: Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem wykładamy rozwałkowane ciasto. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietanę i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. do wyrobionej masy dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, by się dobrze połączyło.
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównać i docisnąć do ciasta, następnie delikatnie wlewać masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 12.12.2015 23:37
Pyszne ciasto!
iziona 12.12.2015 21:04
Bardzo lubię takie ciasto
RenataZ-et 12.12.2015 17:27
bardzo lubię :)
w mojej kuchni 12.12.2015 16:12
jakie pyszne deserowe ciacho
Madzai 12.12.2015 16:05
Aż ślinka leci ;)
agnieszka214 12.12.2015 15:31
Do kawki pyszne
Ola1young 12.12.2015 15:29
lubie to ciasto i to bardzo :)
mirosława4 12.12.2015 15:16
już wiem co upiekę na święta :)
Grazyna0211 12.12.2015 15:06
lubię to ciasto
monikaT83 12.12.2015 14:48
pyszny seromak! a co najzabawniejsze ja do tej pory jeszcze go nie piekłam, chyba pora to nadrobić:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat