Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1 kg
  • margaryna

    100 gr
  • jajka

    8 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • rodzynki

    100 gr
  • skórka z pomarańczy

    1 szt
  • kruche ciasto

  • mąka pszenna

    200 gr
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    60 gr
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    100 gr
  • sól szczypta

  • cynamon

    3 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • migdały płatki

    50 gr
  • jabłka

    1 obrane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
Kruche ciasto;mąkę posiekać z zimną margaryną dodać jajko, cukier puder,kakao,sól i zagnieść ciasto.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie kruche ciasto.Nakłuć ciasto widelcem i włożyć na 1h do lodówki.
Krok 2 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
Jabłka zetrzeć na cieniutkie plasterki podsmażyć na patelni do miękkości.Na koniec dodać cynamon i cukier,pozostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
Twaróg zmielić dwukrotnie i dodać skórkę startą z pomarańczy.
Krok 4 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
W naczyniu utrzeć do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dodawać porcjami zmielony twaróg,zimną roztopioną margarynę,proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Na końcu dodać rodzynki oprószone mąką i przemieszać.
Krok 5 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
Masę serową wyłożyć na kruchym cieście i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem .Po 40 min wyjąć na ser rozłożyć zimne jabłka i posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 25 min.
Krok 6 - Sero- jabłecznik na kakaowym spodzie z migdałami foto
Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić jeszcze na pół godziny.Blacha 36*24 cm

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 02.11.2014 18:44
Wspaniałe ciasto, bardzo udana wersja sernika.
IZABELA29 20.11.2013 10:05
przepysznie
artur7 01.09.2013 09:46
wyglada świetnie
Dorian 02.05.2013 19:54
pysznie wyglada
Motorek 16.04.2013 09:11
smaczne ciasto
Wafelek2601 06.02.2013 15:17
Bardzo apetyczne ciacho
anemon 12.12.2012 19:32
Twój sernik wygląda wspaniale, a połączenie jabłek i sera zachęca do wypróbowania przepisu.
Katarzyna/kate1980 11.12.2012 21:27
cudny
emeslive 23.11.2012 16:15
Bardzo apetycznie wygląda. Przepis wart polecenia.
monisia1977 23.11.2012 06:28
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat