Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowiec
Kroki postępowania
2 jajka
1/2 szk cukru
1/2 szk oranżady
1/3 szk oleju
1,5 szk mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotować ciasto : Do miski wbić dwa jajka i ubić je z cukrem. Następnie wlać olej i oranżadę i wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
300 g twarogu
1,5 łyżki przyprawy do sernika
3 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżki budyniu waniliowego
1/2 szk cukru
Przygotować masę serową : Białka oddzielić od żółtek. 1/2 szklanki cukru podzielić na dwie części. Twaróg włożyć do miski i utrzeć z 1 częścią cukru i przyprawą do sernika ( mogą być widoczne drobinki sera ). Następnie dodać żółtka oraz budyń i wymieszać masę. Białka ubić na sztywną pianę z drugą częścią cukru. Pianę dodawać do masy serowej porcjami i delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką.
80 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 łyżka kakao
3 kostki mlecznej czekolady
2 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
1 łyżka przegotowanej wody
Przygotować polewę: Do rondelka wrzucić margarynę i roztopić ją na maleńkim ogniu. Dodać cukier, kakao i wodę i podgrzewać aż wszystko się ładnie połączy. Polewę zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić kostki czekolady i masę krówkową. Za pomocą trzepaczki wymieszać masę aż czekolada i masa całkowicie się połączy z polewą.
Gotową polewą polać ciasto a na koniec posypać na przemian białą i kolorową posypka do ciast.