Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 1 porcja
Masa serowa 1 porcja
Polewa: 1 porcja
DODATKOWO:
biała posypka do ciast
kolorowa posypka do ciast
margaryna do wysmarowania form

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto :
2 jajka
1/2 szk cukru
1/2 szk oranżady
1/3 szk oleju
1,5 szk mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotować ciasto : Do miski wbić dwa jajka i ubić je z cukrem. Następnie wlać olej i oranżadę i wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
Krok 1 - Sernikowiec foto
2
Masa :
300 g twarogu
1,5 łyżki przyprawy do sernika
3 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżki budyniu waniliowego
1/2 szk cukru

Przygotować masę serową : Białka oddzielić od żółtek. 1/2 szklanki cukru podzielić na dwie części. Twaróg włożyć do miski i utrzeć z 1 częścią cukru i przyprawą do sernika ( mogą być widoczne drobinki sera ). Następnie dodać żółtka oraz budyń i wymieszać masę. Białka ubić na sztywną pianę z drugą częścią cukru. Pianę dodawać do masy serowej porcjami i delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką.
Krok 2 - Sernikowiec foto
3
Masę serową wykładać łyżką na ciasto wylane do blaszki tworząc coś w rodzaju rozety. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić.
Krok 3 - Sernikowiec foto
4
Polewa :
80 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 łyżka kakao
3 kostki mlecznej czekolady
2 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
1 łyżka przegotowanej wody

Przygotować polewę: Do rondelka wrzucić margarynę i roztopić ją na maleńkim ogniu. Dodać cukier, kakao i wodę i podgrzewać aż wszystko się ładnie połączy. Polewę zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić kostki czekolady i masę krówkową. Za pomocą trzepaczki wymieszać masę aż czekolada i masa całkowicie się połączy z polewą.
Gotową polewą polać ciasto a na koniec posypać na przemian białą i kolorową posypka do ciast.
Krok 4 - Sernikowiec foto
5
Zostawić ciasto do zastygnięcia polewy ( u mnie domownicy nie wytrzymali i zajadali ciacho z jeszcze nie do końca zastygniętą polewą ).
Krok 5 - Sernikowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 05.04.2013 15:34
fajny przepis
dodi 05.04.2013 09:41
ładnie wygląda!!!!!!
malaczarna23 05.04.2013 08:58
pyszny serniczek
sylwiusia055 05.04.2013 08:24
smakowicie wygląda
Marta11 05.04.2013 00:33
zawsze to cos innego
w mojej kuchni 04.04.2013 23:14
moje smaki na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak