Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiejskim twarogiem.
Masło lub margarynę wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wsypać cukier, proszek do pieczenia i dodać żółtka. Wszystkie składniki siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, a następnie ponownie je zagnieść.
Ciemne ciasto włożyć do zamrażalnika, a jasne do lodówki.
Twaróg wiejski przekręcić 2 razy przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku na przemian z twarogiem, ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i aromat.Do masy twarogowej dodać rodzynki i wymieszać.
Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wyłożyć masę twarogową, a na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto.
Piec ok. 1 godziny w 180 st.C.
Wierzch ciasta można posypać po upieczeniu cukrem pudrem.