Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z wiejskim twarogiem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2-3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło lub margaryna 15 dag
kakao 2 łyżki

Masa serowa.

twaróg 1 kg- wiejski od gospodyni
cukier 1 szklanka
masło 125 g
żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
rodzynki 2 łyżki
aromat waniliowy 3-4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiejskim twarogiem.

Ciasto:
Masło lub margarynę wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wsypać cukier, proszek do pieczenia i dodać żółtka. Wszystkie składniki siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, a następnie ponownie je zagnieść.
Ciemne ciasto włożyć do zamrażalnika, a jasne do lodówki.
Twaróg wiejski przekręcić 2 razy przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku na przemian z twarogiem, ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i aromat.Do masy twarogowej dodać rodzynki i wymieszać.
Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wyłożyć masę twarogową, a na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto.
Piec ok. 1 godziny w 180 st.C.
Wierzch ciasta można posypać po upieczeniu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.01.2016 13:29
Świetny serniczek;))
Habibi 03.01.2016 12:27
Smakowity serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak