Sernik z wiejskim twarogiem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto.

  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2-3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • kakao

    2 łyżki

Masa serowa.

  • twaróg

    1 kg- wiejski od gospodyni
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    125 g
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • rodzynki

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    3-4 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Masło lub margarynę wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wsypać cukier, proszek do pieczenia i dodać żółtka. Wszystkie składniki siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, a następnie ponownie je zagnieść.
Ciemne ciasto włożyć do zamrażalnika, a jasne do lodówki.
Twaróg wiejski przekręcić 2 razy przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku na przemian z twarogiem, ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i aromat.Do masy twarogowej dodać rodzynki i wymieszać.
Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wyłożyć masę twarogową, a na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto.
Piec ok. 1 godziny w 180 st.C.
Wierzch ciasta można posypać po upieczeniu cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 03.01.2016 13:29
Świetny serniczek;))
Habibi 03.01.2016 12:27
Smakowity serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat