Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z pianą

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
10 dag
mąka
1,5 szkl
cukier
1/2 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajko
1 szt
masa: cukier
1 szkl
żółtko jajek
5 szt
śmietana 18-procentowa
3 łyżki
budyń śmietankowy
2 op
mleko
1/2 l
Piana;białka jaj
5 szt
cukier
1/2 szkl
mąka ziemniaczana
2 łyżki
rodzynki
10 dag
wiórki kokosowe
10 dag
kisiel wiśniowy
1 op
ser biały
1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianą

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy szybko ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w blasze. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, aby zmiękły. Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki masy serowej, miksujemy kilka minut. Tak przygotowana masę serową wylewamy na ciasto i zapiekamy 30 minut w temp. 180*C. Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek. Do ubitej piany dodajemy cukier, kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na podpieczony sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 18.04.2012 19:13
smaczności
cooleczka 17.04.2012 23:19
ale fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak