Sernik z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    4
  • budyń śmietankowy

    1
  • masło

    3/4
  • mąka

    1/5 szklanki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia łyżka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa serowa; ,1 budyń ,3/4 kostki masła,1.5 szklanki cukru cukru, 4 jajka,1 kg zmielonego białego sera,50 g rodzynek.
Masa makowa; puszka gotowego maku ,4 jajka,1 szklanka cukru,1/2kostki masła.
Ciasto:1,5 szklanki mąki,3 łyżki... cukru pudru,100g masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 jajko ,1 łyżka gęstej śmietany 18%.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami ,dodajemy ser ,proszek budyniowy i ubita pianę z białek i rodzynki.
Masa makowa: Mak łączymy z roztopioną margaryną,jajkami i cukrem.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto ,rozkładamy je na blasze wyłożona folią aluminiową .Na cieście rozkładamy łyżką masę makową ,następnie masę serową.Piec w temp.180* C przez 60 minut .Pozostawiamy w uchylonym piekarniku po upieczeniu przez 10 - 15 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 06.03.2015 11:14
moje ulubione ciasto :-)
Motorek 05.01.2014 08:10
pyszne ciasto
caralajna 29.05.2012 17:41
dobre ciacho
romanrafal 08.04.2012 08:13
świetne
pacpaw 14.03.2012 20:28
i jest mak, który lubię :o)
Mirka-Ludomila 05.02.2012 09:48
bardzo smaczny
agogo2 29.12.2011 22:40
smaczne
ZEWA 10.09.2011 20:02
jadłam raz to ciasto i bardzo mi smakowało
ZEWA 10.09.2011 20:02
jadłam raz to ciasto i bardzo mi smakowało
jolajka 30.05.2011 16:04
popisowe ciasto mojej teściowej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat