Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem
Masa makowa; puszka gotowego maku ,4 jajka,1 szklanka cukru,1/2kostki masła.
Ciasto:1,5 szklanki mąki,3 łyżki... cukru pudru,100g masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 jajko ,1 łyżka gęstej śmietany 18%.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami ,dodajemy ser ,proszek budyniowy i ubita pianę z białek i rodzynki.
Masa makowa: Mak łączymy z roztopioną margaryną,jajkami i cukrem.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto ,rozkładamy je na blasze wyłożona folią aluminiową .Na cieście rozkładamy łyżką masę makową ,następnie masę serową.Piec w temp.180* C przez 60 minut .Pozostawiamy w uchylonym piekarniku po upieczeniu przez 10 - 15 minut