Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem
1 kg twarogu
półtorej szklanki cukru pudru
150g margaryny Kasia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
odrobina barwnika spożywczego czerwonego
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mak z puszki, rodzynki parzymy we wrzątku przez kilka minut i razem z miodem, aromatem i posiekanymi orzechami laskowymi dodajemy do masy. Białka ubijamy w osobnej misce i stopniowo powoli dokładamy do maku delikatnie mieszając. Boki foremki smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Masę makową wykładamy na podpieczony spód. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy po łyżce twaróg i proszek budyniowy. Białka ubijamy w osobnej misce i mieszamy razem z masą. Kilka łyżek masy serowej odkładamy do miseczki a pozostałą masę wyłożyć na warstwę makową. Ser w miseczce mieszamy z odrobiną barwnika i wylewamy na wierzch tak, by na białej masie powstały wzory. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.