Sernik z łososiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD:, tortownica 20 cm

  • krakersy

    150 gram
  • masło

    70 gram

MASA SEROWO_ ŁOSOSIOWA

  • łosoś

    400 gram
  • ziemniaki ugotowane

    250 gram
  • ser biały

    550 gram
  • cebula

    1 duża
  • marchew

    1 duża
  • czosnek

    4 ząbki
  • jajko

    4 sztuki
  • gouda

    80 gram
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku świeżo mielona
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • pieprz

    cytrynowy do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

WYKOŃCZENIE

  • ser biały

    120 gram , mielony
  • mleko

    3-4 łyżki
  • sól do smaku

  • szczypiorek

    mały pęczek
  • rzodkiewka

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z łososiem foto
SPÓD:Krakersy przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich masło. Składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowany spód podpiekamy około 10 minut w 180°C.
Krok 2 - Sernik z łososiem foto
SER: Łososia oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażmy na wolnym ogniu z dwóch stron. Zaczynamy smażenie od strony, która nie ma skórki.
Gotową rybę wyciągamy, zdejmujemy skórkę i studzimy.
Krok 3 - Sernik z łososiem foto
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na takce o grubych oczkach.
Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 4 - Sernik z łososiem foto
Następnie, najlepiej do malaksera przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser żółty oraz przyprawy. Całość ponownie miksujemy.
Krok 5 - Sernik z łososiem foto
Na koniec wsypujemy warzywa (dlatego pod koniec, by w serniku można było wyczuć ich kawałki). Masę serową krótko miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze według swoich smaków.

Krok 6 - Sernik z łososiem foto
Gotową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić na noc.
Ostudzony dekorujemy.
WYKOŃCZENIE: Ser wraz z mlekiem miksujemy by uzyskać smarowną masę. Doprawimy go do smaku. Gotowy rozsmarowujemy na serniku. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sernik. Dodatkowo całość dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami. Sernik można podawać!
Jadwiga/Jaga85
Stanowi on doskonałą przystawkę, śniadanie , czy kolację. Łosoś nadaje mu fajnego smaku. Całość dopełniają warzywa i przyprawy!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.12.2015 00:02
Pomysłowo, ciekawie.
joannaa24 19.12.2015 19:27
Interesujące połączenie ;)
Wiesława1 19.12.2015 15:56
ciekawa propozycja
Monika-twin 19.12.2015 15:05
wygląda smakowicie bardzo fjne na Swieta!
Małgorzata Pin 19.12.2015 13:34
Co za pomysłowe połączenie smaków.
Maridka19 19.12.2015 11:56
Super pomysł ;)
dollce 19.12.2015 11:24
fajna propozycja
ilka01 19.12.2015 11:04
ciekawa propozycja :)
bertpvd 19.12.2015 09:42
ciekawy przepis
Motorek 19.12.2015 08:13
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat