Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z łososiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD:, tortownica 20 cm

krakersy 150 gram
masło 70 gram

MASA SEROWO_ ŁOSOSIOWA

łosoś 400 gram
ziemniaki ugotowane 250 gram
ser biały 550 gram
cebula 1 duża
marchew 1 duża
czosnek 4 ząbki
jajko 4 sztuki
gouda 80 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku świeżo mielona
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

WYKOŃCZENIE

ser biały 120 gram , mielony
mleko 3-4 łyżki
sól do smaku
szczypiorek mały pęczek
rzodkiewka do dekoracji

Porada

Stanowi on doskonałą przystawkę, śniadanie , czy kolację. Łosoś nadaje mu fajnego smaku. Całość dopełniają warzywa i przyprawy!

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z łososiem

Kroki postępowania

1
SPÓD:Krakersy przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich masło. Składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowany spód podpiekamy około 10 minut w 180°C.
Krok 1 - Sernik z łososiem foto
2
SER: Łososia oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażmy na wolnym ogniu z dwóch stron. Zaczynamy smażenie od strony, która nie ma skórki.
Gotową rybę wyciągamy, zdejmujemy skórkę i studzimy.
Krok 2 - Sernik z łososiem foto
3
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na takce o grubych oczkach.
Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 3 - Sernik z łososiem foto
4
Następnie, najlepiej do malaksera przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser żółty oraz przyprawy. Całość ponownie miksujemy.
Krok 4 - Sernik z łososiem foto
5
Na koniec wsypujemy warzywa (dlatego pod koniec, by w serniku można było wyczuć ich kawałki). Masę serową krótko miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze według swoich smaków.

Krok 5 - Sernik z łososiem foto
6
Gotową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić na noc.
Ostudzony dekorujemy.
WYKOŃCZENIE: Ser wraz z mlekiem miksujemy by uzyskać smarowną masę. Doprawimy go do smaku. Gotowy rozsmarowujemy na serniku. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sernik. Dodatkowo całość dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami. Sernik można podawać!
Krok 6 - Sernik z łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.12.2015 00:02
Pomysłowo, ciekawie.
joannaa24 19.12.2015 19:27
Interesujące połączenie ;)
Wiesława1 19.12.2015 15:56
ciekawa propozycja
Monika-twin 19.12.2015 15:05
wygląda smakowicie bardzo fjne na Swieta!
Małgorzata Pin 19.12.2015 13:34
Co za pomysłowe połączenie smaków.
Maridka19 19.12.2015 11:56
Super pomysł ;)
dollce 19.12.2015 11:24
fajna propozycja
ilka01 19.12.2015 11:04
ciekawa propozycja :)
bertpvd 19.12.2015 09:42
ciekawy przepis
Motorek 19.12.2015 08:13
fajny przepis
Ifa 19.12.2015 06:18
Rewelacyjny pomysł! Jesteś mistrzynią :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak