Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z dżemem pomarańczowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa serowa

twaróg zmielony 1.5 kg
jajko 5 sztuk
żółtko jajek 3 sztuk
cukier waniliowy 0.5 opakowania
cukier 50 gram
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana kremowa 36% 50 ml

ciasto

mąka pszenna 100 gram
masło 100 gram
cukier 50 gram
cukier waniliowy 0.5 opakowania
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka

dodatkowo

dżem
orzechy posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z dżemem pomarańczowym

Przygotowanie ciasta - do mąki dodajemy masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy resztę składników i delikatnie wyrabiamy, wkładamy na godzinę do lodówki.
Po upływie czasu ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok 4mm, wykladamy blaszkę (resztki ciasta przydadza sie na wierzch ciasta, wkładamy do lodówki).
Nagrzewamy piekarnik do 200° i pieczemy przez 10 minut.
Przygotowanie masy serowej - ser mieszamy z cukrem i mąką, bierzemy mikser i dodajemy jajka oraz resztę składników,dokładnie mieszamy. ser wykładamy na spodzie, resztki ciasta zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać ciasto i też pieczemy 10 minut w temp. 240°, następnie zmniejszamy temp do 140° i pieczemy około godzinę. Gdy ciasto wystygnie wkładamy na godzinę do lodówki.
Drobno posiekane orzechy i drżem lub konfiturę pomarańczową wykładamy na wierzchu ciasta tak jak nam sie podoba :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 14.11.2016 22:05
dobry do kawy
Krzysztof15 14.11.2016 09:28
pyszny serniczek
mirosława4 14.11.2016 09:06
apetyczny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak