Sernik z czekoladą i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 sztuk
  • masło

    200 g
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    do dekoracji
  • twaróg

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
Po jajkach stopniowo dodawać ser i cały czas ucierać.Mąki dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem a następnie przełożyć do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny bez termoobiegu, po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik ozdobyć roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i połówkami orzechów włoskich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 31.01.2014 14:55
pyszny serniczek :)
monika141 31.01.2014 12:00
pycha taki serniczek z czekoladą
Barbara13 31.01.2014 09:42
ależ zachęcająco się prezentuje :)
Monia 31.01.2014 09:36
Ale wysoki, sam ser :D
Milka100 31.01.2014 08:54
ale pychotka
monisia1977 31.01.2014 07:38
fajnie wygląda
w mojej kuchni 31.01.2014 05:29
smaczny deser do kawy i herbaty..
Megg 31.01.2014 01:09
Wyśmienity serniczek
Ania321 30.01.2014 23:42
ale bym sobie zjadła :)
Małgorzata9 30.01.2014 23:01
nabrałam ochoty na serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat