Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na orzechowym spodzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąki tortowej 3 szklanki
tartych orzechów włoskich 1 szklanka
cukru pudru 3/4 szklanki
cukru waniliowego 2 łyżki
masła lub margaryny 250 g
żółtek 5 szt
gęstej śmietany 1 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Masa serowa

twarogu sernikowego mielonego 1 kg
masła 250 g
cukru pudru 3/4 szklanki
cukru waniliowego 2 łyżeczki
jajek 5 szt
budyniu śmietankowego po 40g 2 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na orzechowym spodzie


1 Ciasto : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na
dwie części (2/3 i 1/3) i schłodzić w zamrażarce przez 1 godz.
2 Masa serowa: miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli,cukrem
pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać cały czas
ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita dodać w kilku częściach twaróg i cały czas ucierając dodać budyń i dalej miksować do połączenia wszystkich składników.Na koniec pianę ubitą z pozostałych
białek,delikatnie połączyć.
3.Większą część ciasta zetrzeć na dno blachy, wyłożyć przygotowaną masę serową.
4. Brzoskwinie z puszki odsączamy na sicie,kroimy w plastry i wykładamy
na masę serową.
5.Na wierz potrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
6. Piec w temp.180 stopni przez 1godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 28.02.2015 17:53
pyszny serniczek
Jagódka77 19.02.2015 20:50
już sam wygląd świadczy o tym, że sernik jest wyśmienity
Kuchenka 02.02.2015 19:26
rewelacja :)
caralajna 01.12.2014 14:39
świetny sernik, mniam
Ola1young 01.12.2014 14:28
znakomity serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak