Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na spodzie z kakao
Sernik z brzoskwiniami to klasyczny sernik z twistem, a raczej dodatkiem soczystych brzoskwiń. Oprócz brzoskwiń, smak kremowego sera, przełamany został kakaowym spodem i kruszonką z ciasta, które tworzą przepiękne warstwy sernika po jego przekrojeniu. Miękki i puszysty sernik z brzoskwiniami doskonale współgra z owocowym akcentem owoców wyjętych prosto ze słodkiej zalewy. To właśnie one sprawiają, że sernik jest idealny na letnie przyjęcia, ale również inne okazje, które obchodzicie w ciągu roku.
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę. Razem mieszamy. Dodajemy masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem.
Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Miksujemy dokładnie.
W oddzielnej misce ubijamy białka. Tak przygotowane dodajemy do masy serowej.
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Na serze układamy pokrojone brzoskwinie. Całość przykrywamy drugą częścią ciemnego ciasta (startego na tarce).