Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. Kakaowe ciasto, masa serowa i brzoskwinie - najlepsze ciacho do kawy! Sernik z brzoskwiniami, dobry na wszystko!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIEMNE CIASTO

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

MASA SEROWA

  • ser biały

    1,2 kg 3x mielony
  • masło

    3/4 kostki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • jajko

    5 sztuk
  • olejek pomarańczowy

  • cukier puder

    1 szklanka
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik z brzoskwiniami

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami foto
SPÓD:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę. Razem mieszamy. Dodajemy masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami foto
Na wyłożony spód wylewamy masę serową. Na ser wykładamy pokrojone brzoskwinie.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami foto
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Krok 4 - Sernik z brzoskwiniami foto
Brzoskwinie odsączmy z soku i kroimy w kostkę.
Krok 5 - Sernik z brzoskwiniami foto
MASA SEROWA:
Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Miksujemy dokładnie.
Krok 6 - Sernik z brzoskwiniami foto
W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Wlewamy olejek pomarańczowy.
W oddzielnej misce ubijamy białka. Tak przygotowane dodajemy do masy serowej.
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Na serze układamy pokrojone brzoskwinie. Całość przykrywamy drugą częścią ciemnego ciasta (startego na tarce).
Jadwiga/Jaga85
Ciasto kakaowe pysznie komponuje się z delikatną masą serową. Dodatek brzoskwiń nadaje ciastu nie tylko pysznego smaku, ale i pięknego wyglądu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Mancia w kuchni 19.03.2015 14:20
kolejność przygotowania ładnie pokręcona ;) ale i tak sernik wygląda bosko :)
Andzia1977
Andzia1977 24.02.2015 20:36
ale pyszotka, lubię serniki
gusia1000 23.01.2015 00:59
znakomite ciasto.
Renata9 22.01.2015 17:03
pyszny serniczek
Cynamonka 22.01.2015 15:25
Mój ulubiony! :D
Agnieszka-87-25 22.01.2015 14:56
super sernik
Wiktoria29 22.01.2015 14:53
musi być pyszny
Kuchenka 22.01.2015 14:02
aż ślinka cieknie na widok :)
mirosława4 22.01.2015 13:46
ale kusisz !
Monika-twin 22.01.2015 13:17
Ulubiony sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat