Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bakaliami i polewą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały na sernik z wiaderka 500 g (nie wodnisty)
masło 125 g
jajko 4 szt
sól mała szczypta
cukier 1 szklanka
rodzynki 75g
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Dodatki: polewa mleczna + płatki migdałów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bakaliami i polewą

Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły.
Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując.
Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki.
Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut.
Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami.
Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak