Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Dno tortownicy (średnia 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Sernik:
Ser zmielić trzy razy. Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Stale miksując dodawać stopniowo ser i proszek budyniowy. Następnie dodać masło i zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. (piekłam 50 minut). Po tym czasie sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 30 minut. Następnie ostudzić na blacie i schłodzić w lodówce przez noc.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik.
Sernik przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!