Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
ciastka maślane
200 g -
masło
100 g -
wiórki kokosowe
2 łyżki
Sernik
-
twaróg zmielony
1 kg -
śmietana 18 proc
250 g -
cukier
1,5 szklanki -
budyń śmietankowy
64 g -
jajko
5 szt -
baton
mars -
baton
twix -
baton
bounty
Polewa
-
margaryna
125 g -
cukier
0,5 szklanki -
kakao
4 łyżki -
mleko
3 łyżeczki
Sposób przygotowania
Ciasteczka umieszczamy w woreczku i rozbijamy tłuczkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe i masło. Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach 24x29 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Do misy miksera przekładamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka. Miksujemy na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 75 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. U mnie w piekarniku został całą noc. Rano delikatnie odcięłam boki od formy.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i chwilkę gotujemy. Od razu wylewamy na ciasto.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się