Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy na zimno
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i mieszać, aż płyn będzie przejrzysty, odstawić, by lekko przestygła.
Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 350ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła.
Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem (można pominąć) i delikatnie wymieszać z masą serową, miksując na wolnych obrotach stopniowo wlewać żelatynę, mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Wstawić miskę do lodówki.
Tortownicę wyłożyć folią na spodzie i bokach, wyłożyć spód biszkoptami tak, by lekko na siebie nachodziły. Nałożyć na biszkopty tężejącą masę i wstawić tortownicę do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie, kiedy masa będzie już dość stężała rozłozyć plasterki truskawek i zalać je galaretką (by plasterki nie wypłynęły na powierzchnię można podzielić galaretkowanie na dwie tury - rozlać połowę, a kiedy stężeje w lodówce rozlać resztę galaretki).
Sernik przechowywać w lodówce.