Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie

Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Gdy zostanie nam krajanka piernikowa to ten sernik jest świetnym pomysłem na smaczne jej wykorzystanie ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód z piernika :)

  • pierniki

    300 gramów
  • masło

    200 gramów

Masa serowa :

  • serek mascarpone

    500 gramów
  • ser biały

    320 gramów
  • śmietana 12%

    180 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • żelatyna

    15 gramów
  • woda zimna

    5 łyżek
  • truskawki świeże

    250 gramów

Mus truskawkowy :

  • mrożone truskawki

    600 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żelatyna

    15 gramów
  • woda zimna

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie :

Krok 1 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
Pierniki (a konkretnie krajanka piernikowa) zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pierniki z masłem, schłodzić w lodówce. Sery połączyć z cukrem pudrem, śmietaną. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do masy serowej.
Krok 2 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
Masę przełożyć na piernikowy spód i powtykać plasterki umytych i osuszonych truskawek. Schować do lodówki, by masa stężała.
Krok 3 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
Mrożone truskawki zmiksować, połączyć z cukrem i namoczoną, a potem rozpuszczoną żelatyną. Mus przelać na masę. Ciasto na noc schować do lodówki.
Krok 4 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
Na wierzch można ułożyć bezę ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat