Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szachownica
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,lekko wyrówać i piec w 180°C do tzw.suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wykonanie sera:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i ciągle ucieramy.Gdy masa jest dobrze utarta dodajemy ser ,mąkę i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą.
Z białek ubijamy sztywną pianęi dodajemy do sera.Delikatnie mieszamy.
Wystudzone ciasto kakaowe kroimy w pasy o szerokości 3cm.Co drugi pasek wyjmujemy z blaszki i w to miejsce dajemy przygotowany ser.
Na wierzch dać na przemian,w miejscu gdzie jest ser umieszczamy wcześniej wyjęte paski ciasta a pomiędzy paskami ser.W ten sposób utworzy się szachownica.
Pieczemy około 45-50 min. w 180°C:
Po upieczenu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Porcja na formę 25cm/30cm.