Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ROSA

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mleko 3,2% 1 2/3 szkl
olej roślinny 1/2 szkl
cukier 2 szkl
jajko 8 szt
mąka pszenna 1 1/2 szkl
masło 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana gęsta 1 łyżka
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ROSA

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, 2 żółtka, masło oraz 1/3 szkl cukru. Wyrobić ciasto kruche, wylepić nim blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski wbić 2 jajka i 4 żółtka, utrzeć z 1 szkl cukru. Do masy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, budyń, mleko, olej oraz ser. Wszystko razem zmiksować, będzie bardzo rzadkie. Masę wylać na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 st, włożyć ciasto na 40 min. W tym czasie ubić pianę z 6 białek z 2/3 szkl cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Po 40 min pieczenia wyłożyć pianę na ciasto i piec jeszcze 20 min.
Ciasto jest pyszne kremowe.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.02.2014 16:45
pycha sernik
Motorek 18.11.2013 16:21
pycha ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak