Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem
Kroki postępowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową wylać do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Formę wyłożyć folią aluminiową i włożyć w nią pierwszy biszkoptowy blat.
W misie umieścić twaróg, mascarpone, ziarenka wanilii i ok. 3 łyżek cukru pudru. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Spróbować czy odpowiada nam stopień słodyczy, w razie potrzeby dosłodzić. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować i wylać na pierwszy biszkoptowy blat.
Na masę z truskawkami ułożyć drugi blat biszkoptu. Na nim ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i zalać zimną, tężejącą już galaretką.
Smacznego :)