Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić sernik na zimno z truskawkami i z galaretką. Sernik na zimno został przygotowany z serków homogenizowanych i śmietanki kremówki. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak sernika, dodajemy cukier z wanilią. Sernik na zimno wykładamy świeżymi truskawkami i zalewamy je galaretką.
Kroki postępowania
Na wstępie rozpoczynamy od zalania żelatyny odrobiną wody, aby napęczniała w całości. Następnie podgrzewamy na niedużym ogniu cały czas mieszając, aby równo się rozpuściła. Musimy pamiętać, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jak stygnie, ubijamy śmietanę 30%.
W trakcie tężenia masy serowej w tortownicy rozpuszczamy opakowanie galaretki w 500 ml przegotowanej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej. W kolejnym etapie na stężałą masę serową w tortownicy wykładamy kolejną porcję truskawek i zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.