Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg ( w wiaderku)
  • serka mascarpone

    250 g
  • truskawki

    400 g
  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • laska wanilii

    1
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • galaretka truskawkowa

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

18.07.2017 21:46
Letnia tradycja :) Sernik na zimno z truskawkami i galaretką , obowiązkowy w sezonie truskawkowym :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat