Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
galaretka różowa 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
biszkopty okrągłe 1/2 opakowania
galaretka pomarańczowa 1 szt
woda 0,7 l

Porada

Do sernika na zimno używam zazwyczaj sera białego waniliowego w tak zwanym wiaderku. Przeciętnie szklanka ma 220 ml - i właśnie takiej używam do rozrobienia 2 różowych galaretek - w tym przepisie użyłam rubinowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

Galaretki różowe oraz żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy już stężeją zmiksować z serem na najwyższych obrotach.
Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja dodaję trochę mniej wody niż jest w przepisie), poczekać aż wystygnie i zacznie się lekko robić gęsta.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Wylać na nie przygotowany wcześniej ser, wyrównać, wstawić na około pół godziny do lodówki a następnie zalać galaretką. Wstawić ciasto znów do lodówki do całkowitego stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 26.06.2015 21:50
ale bym zjadła teraz taki serniczek
berys18 31.05.2015 16:50
wygląda smacznie
gosia1988 22.01.2015 22:07
ładne ciasto
gottrina 22.01.2015 21:04
super serniczek
Michał2 22.01.2015 19:41
ładny sernik;)
Małgorzata Pin 22.01.2015 18:57
super, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak