Lis

Sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • galaretka różowa

    2 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • biszkopty okrągłe

    1/2 opakowania
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
  • woda

    0,7 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki różowe oraz żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy już stężeją zmiksować z serem na najwyższych obrotach.
Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja dodaję trochę mniej wody niż jest w przepisie), poczekać aż wystygnie i zacznie się lekko robić gęsta.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Wylać na nie przygotowany wcześniej ser, wyrównać, wstawić na około pół godziny do lodówki a następnie zalać galaretką. Wstawić ciasto znów do lodówki do całkowitego stężenia.
Lis
Do sernika na zimno używam zazwyczaj sera białego waniliowego w tak zwanym wiaderku. Przeciętnie szklanka ma 220 ml - i właśnie takiej używam do rozrobienia 2 różowych galaretek - w tym przepisie użyłam rubinowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 26.06.2015 21:50
ale bym zjadła teraz taki serniczek
berys18 31.05.2015 16:50
wygląda smacznie
gosia1988 22.01.2015 22:07
ładne ciasto
gottrina 22.01.2015 21:04
super serniczek
Michał2 22.01.2015 19:41
ładny sernik;)
Małgorzata Pin 22.01.2015 18:57
super, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat