Sernik na ciemnym spodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    2 sztuka
  • mąka

    2 szklanka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • margaryna kostka

    1/2 sztuka
  • kakao

    3 łyżka
  • ser biały

    1 (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zrobienia ciemnego ciasta kruchego na spód. Zagniatamy razem mąkę, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, śmietanę, 1 żółtko i kakao. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je tak by pasowało na spód formy (formę wykładamy papierem do pieczenia).
Masa serowa: do 1 kg zmielonego twarogu dodajemy 5 żółtek,cukier (1 szklanka)i budynie (proszek). Wszystko miksujemy następnie dodajemy rozpuszczoną wystudzoną margarynę i również miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z 5 białek i mieszamy wszystko łyżką. Masę serowa należy wylać do blachy na ciemny spód. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 70 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 17.07.2015 15:06
przepyszny serniczek
Jodaj 10.06.2014 16:38
super serniczek , pycha :)
caralajna 22.02.2014 21:48
lubię serniki
Kejti 13.02.2014 00:49
Mniam,serniczek :-)
pawlito 29.12.2013 10:11
poproszę go do kawki
Kuchenka 29.10.2013 14:19
rewelacyjne ciacho
Juleczka20 28.10.2013 17:43
wspaniały serniczek
monisia1977 28.10.2013 08:14
super ciacho
IZABELA29 28.10.2013 06:39
serniki w każdej postaci mi smakują
Małgorzata9 27.10.2013 22:42
mój ulubiony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat