sernik królewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    500 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    200 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki

masa serowa

  • ser biały

    1 kilogram
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajka

    5 sztuk
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • masło

    150 gram
  • rodzynki

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę,proszek, cukier,kakao,masło,jajko,śmietanę wrzucam do miski i zagniatam ciasto. Kulę ciasto dzielę na 2 części i odkładam do lodówki na godzinę.Potem jedną część ciasta ścieram na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce robię masę serową. Do miksera przekładam zmielony biały ser, żółtka,cukry, masło i sypki budyń. Miksuje do połączenia składników. Białka ubijam oddzielnie a potem dodaję do masy serowej. Do masy dodaję rodzynki. Gotową wlewam na spód z ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta (też zetrzeć na tarce)
Piekę przez godzinę w 170 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 06.01.2016 20:05
lubie serniczki
ania2610 06.01.2016 19:09
jeden z moich ulubionych serników!
gosia1988 06.01.2016 18:32
lubię ten sernik, bo zawsze mi się udaje :)
Barbara13 06.01.2016 18:19
jaki idealny , puszysty
Renata9 06.01.2016 18:04
Jaki smaczniutki serniczek :-)
Aleksandra/Olcia 06.01.2016 17:28
pycha! sernik zawsze chętnie zjem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat