Sernik kajmakowy na orzechowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • orzeszki ziemne solone

    50 g
  • cisteczka kruche zbożowe

    80 g
  • masło

    30 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sernik

  • masło

    50 g
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jaja

    3 szt.
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Polewa:

  • mleko

    3 łyżki
  • masło

    2 łyzeczki
  • płatki migdałowe

    100 prażone
  • kajmak

    230 g
  • kajmak

    170 g
  • ser biały

    600 (twarogowy, mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik kajmakowy  na orzechowym spodzie foto
Tortownicę o średnicy 20 cm (może być większa, sernik będzie niższy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmielić blenderem. Mieszankę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 2 - Sernik kajmakowy  na orzechowym spodzie foto
W misie utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kajmak i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać kolejno jajka, nadal ucierając dodawać stopniowo ser i mąkę. Dokładnie wszystko zmiksować.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wyrównać i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piec 45-50 minut, po 30 minutach sprawdzić czy sernik za bardzo się nie rumieni, jeśli tak to przykryć go folią aluminiową. Po 50 minutach wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu wyciągnąć z piekarnika.
Krok 3 - Sernik kajmakowy  na orzechowym spodzie foto
W rondelku o grubym dnie podgrzewać na małym ogniu masę kajmakową z mlekiem, do monumentu aż masa zrobi się płynna. Gdyby masa miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Polewą polać ostudzony sernik i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 17.02.2016 22:28
obłędnie wygląda
Megi 02.11.2015 17:23
sernik wygląda pysznie
Ada-Gaba 18.07.2015 22:01
przepyszny serniczek
agaK. 07.07.2015 21:13
Zachęcająco wygląda.
Klausia 01.10.2014 14:43
wygląda znakomicie :)
bietka 01.09.2014 15:41
pychota :)
mała222 28.02.2014 05:41
uwielbiam serniki-pycha****)
ONY_za_kare 15.10.2013 10:18
pysznosci!
Stenka 22.09.2013 10:29
super ciasto
Jadwiga/Jaga85 20.08.2013 22:30
Jak on pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat