SERNIK BOUNTY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    200 gram (maślane)
  • masło lub margaryna

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • kakao

    2 łyżki

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    500 gram
  • śmietana kremówka

    150 ml.
  • jaja

    4 szt.
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • likier kokosowy

    3 łyżki
  • mleko kokosowe

    150 ml. (20%)
  • mąka

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    100 gram

Masa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • likier kokosowy

    4 łyżki
  • śmietana kremówka

    400 ml.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    4 łyżki

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Spód: Herbatniki umieścić w malakserze. Masło roztopić z gorzką czekoladą. Przelać do malaksera. Wszystko zmiksować. Dodać kakao. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem. Na to wysypać spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
2. Masa serowa: Wiórki zmiksować na pył w młynku do kawy lub blenderem. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, ale nie za długo. Tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód. W piekarniku jak najniżej umieścić naczynie żaroodporne z wodą. A następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto wsadzamy do piekarnika nad naczynie żaroodporne ( bez termoobiegu ). Pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 150 stopni, włączamy dolni termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Sernik wyrósł równy. Wyciągamy i wstawiamy w chłodne miejsce aby sernik dobrze ostygł.
3. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić z likierem w garnuszku na małym ogniu. Energicznie mieszając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do śmietany rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do napęcznienia. Następnie wstawić do mikrofalówki na kilka sekund lub podgrzać w garnuszki. Wlać do ubitej śmietany i szybko zmiksować. Wylać na ostygnięty sernik. Wiórki zmiksować w młynku do kawy lub w blenderze i posypać wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
paulette17
Czekolada może zgęstnieć. A masa czekoladowa będzie chropowata, ale taka ma być, ponieważ jeszcze bardziej przypomina smak i konsystencję batonika Bounty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 27.05.2015 15:43
Super sernik!!!
MałaMi89 27.05.2015 14:42
Musi być pyszny :)
Beatris 27.05.2015 12:46
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
R'n'G Kitchen 27.05.2015 12:28
Obłędne ciacho <3
bertpvd 27.05.2015 12:17
chętnie zjadłbym taki serniczek
Mniam 27.05.2015 11:50
Mocno kokosowy, idealny.
Kuchareczekjeden 27.05.2015 11:28
Super ciasto
IZABELA29 27.05.2015 11:20
wart zrobienia
Agata3 27.05.2015 10:39
znakomite połączenie smaków :)
ilka01 27.05.2015 10:32
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat