Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
herbatniki
200 gram (maślane) -
masło lub margaryna
4 łyżki -
czekolada gorzka
50 gram -
kakao
2 łyżki
Masa serowa
-
twaróg zmielony
500 gram -
śmietana kremówka
150 ml. -
jaja
4 szt. -
cukier puder
1/2 szkl. -
likier kokosowy
3 łyżki -
mleko kokosowe
150 ml. (20%) -
mąka
3 łyżki -
wiórki kokosowe
100 gram
Masa czekoladowa
-
czekolada gorzka
200 gram -
likier kokosowy
4 łyżki -
śmietana kremówka
400 ml. -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki -
woda
4 łyżki
Dodatkowo
-
wiórki kokosowe
3/4 szkl.
Sposób przygotowania
2. Masa serowa: Wiórki zmiksować na pył w młynku do kawy lub blenderem. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, ale nie za długo. Tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód. W piekarniku jak najniżej umieścić naczynie żaroodporne z wodą. A następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto wsadzamy do piekarnika nad naczynie żaroodporne ( bez termoobiegu ). Pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 150 stopni, włączamy dolni termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Sernik wyrósł równy. Wyciągamy i wstawiamy w chłodne miejsce aby sernik dobrze ostygł.
3. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić z likierem w garnuszku na małym ogniu. Energicznie mieszając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do śmietany rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do napęcznienia. Następnie wstawić do mikrofalówki na kilka sekund lub podgrzać w garnuszki. Wlać do ubitej śmietany i szybko zmiksować. Wylać na ostygnięty sernik. Wiórki zmiksować w młynku do kawy lub w blenderze i posypać wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czekolada może zgęstnieć. A masa czekoladowa będzie chropowata, ale taka ma być, ponieważ jeszcze bardziej przypomina smak i konsystencję batonika Bounty.![]()
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się