Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez sera.
Masło roztopić, dodać pokruszone herbatniki, zmiksować blenderem, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurty, budynie, olej i lekko zmiksować, delikatnie, krótko.
Ubić białka ,dodać do masy jogurtowej , delikatnie wymieszać i całość wylać do tortownicy.
Piec w temp.160-170 stop.,80min.Na dole piekarnika ustawić blachę z gorącą wodą.
Po upieczeniu pozostawić sernik w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik bardzo wyrasta, potem trochę opada ,ale nie wpada, jest równy.
Po ostudzeniu można polać czekoladową polewą.
Polewa.
3łyżki masła rozpuścić,dodać 3 łyżki kakao,3 łyżki mleka, 1 szklankę cukru pudru.
Wszystko wymieszać i polać sernik.