Sernik bez sera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtka

    4 szt.
  • cukier

    1 niepełna szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • śmietana 18-procentowa

    1,2 l
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier

    1 szkl.
  • białka

    4 szt.
  • wiórki kokosowe

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Około 3/4 części ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, resztę ciasta zamrażamy.
Po około 30 minutach tą większą część ciasta z lodówki wykładamy do formy prostokątnej (wym. 26x33 lub 24x40 cm) i podpiekamy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.

Śmietanę przekładamy do dużej miski i miksujemy z cukrem, dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i chwilkę miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z masą śmietanowo-budyniową.

Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, które wcześniej zamroziliśmy.

Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 02.10.2013 19:18
Dziękuję Wszystkim za sympatyczne komentarze :)
everay 02.10.2013 12:32
fajny przepis:)
dodi 02.10.2013 09:53
świetne ciacho
Mniam 02.10.2013 09:32
Pysznie wygląda!
Magula 01.10.2013 21:30
mniam pyszności
Barbara13 01.10.2013 21:28
świetny przepis
Luki 01.10.2013 21:18
muszę wypróbować-koniecznie
Wiesława1 01.10.2013 21:08
Ja także robię bardzo podobne ciacho
Małgorzata9 01.10.2013 20:43
ja robię bez kokosków , też jest smaczny
Pomocnik 01.10.2013 20:35
Ciekawy przepis na deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat