Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
3 szkl. -
margaryna
1 kostka -
żółtko jajek
4 szt. -
cukier
1 niepełna szkl. -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
masa
-
śmietana 18-procentowa
1,2 l -
budyń śmietankowy
2 opakowania -
cukier
1 szkl. -
białko
4 szt. -
wiórki kokosowe
1 szkl.
Sposób przygotowania
Około 3/4 części ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, resztę ciasta zamrażamy.
Po około 30 minutach tą większą część ciasta z lodówki wykładamy do formy prostokątnej (wym. 26x33 lub 24x40 cm) i podpiekamy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Śmietanę przekładamy do dużej miski i miksujemy z cukrem, dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i chwilkę miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z masą śmietanowo-budyniową.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, które wcześniej zamroziliśmy.
Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)