Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa
cukier puder 2 szkl
kasza manna 2 łyżki
budyń śmietankowy
twaróg 1 kg
Ciasto:
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
cukier 1 szkl
mąka 3 szkl
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Ciasto: cukier utrzeć z masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Dodać masło z cukrem i jajkiem. Zagnieść ciasto. Powinno być
nieco lepkie. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć na
dużej blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego
kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na
jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę
(najlepiej ręką). Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy
ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je
zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min. Gotowe powinno być zarumienione
na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.03.2014 14:42
Dobre ciasto.
Wiesława1 05.03.2013 14:23
bardzo lubię serniki
gosia1988 05.03.2013 13:49
uwielbiam wszystkie serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak